Historie - Jan Rebel Landhuisarchitect
content top

Historie

Architectenbureau Jan Rebel is in 1911 door Jan Rebel in Laren (NH) opgericht. In 1918 treedt Adam van Vliet (1902) in dienst bij het architectenbureau die in 1930 mede eigenaar wordt. Sinds 1976 staat Thomas van Vliet (1952) als tweede generatie aan het roer van het 108 jaar jonge architectenbureau Jan Rebel.

Jan Rebel is op 24 augustus 1885 geboren in het Huizen (NH). Reeds op jonge leeftijd weet Jan Rebel dat hij architect wil worden en gaat op 12 jarige leeftijd naar de timmervakschool. Vervolgens gaat hij werken bij verschillende bouwbedrijven om meer praktijkervaring op te doen. In zijn vrije tijd volgt Jan Rebel tekenkundige opleidingen bij architect Gerrit Jan Vos in Bussum.

In 1911 richtte hij ‘Architectenbureau Jan Rebel’ op aan de Brink in Laren. Bij aanvang werft Jan Rebel opdrachten uit de regio maar inmiddels ook uit Bloemendaal en Groningen. Door de constante groei van opdrachten wordt het team in 1918 verder uitgebreid. Een van de nieuwelingen is de uit Assendelft afkomstige Adam van Vliet. Aanvankelijk tekent deze 16-jarige architectuurliefhebber bouwtekeningen en begeleidt bouwprojecten. Gaandeweg neemt hij deel aan het ontwerpproces. Eind jaren ’20 zijn steeds frequenter de ontwerpen van villa’s en landhuizen van de hand van Adam van Vliet.   

De samenwerking tussen Jan Rebel en Adam van Vliet verloopt goed en resulteert in een verdere groei van het bureau. Zij ontvangen in de jaren ’30 opdrachten voor villa’s en landhuizen uit het hele land zoals Enschede, Tilburg, Eindhoven en Dordrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal opdrachten af maar na de bevrijding trekt dit weer snel aan.

In 1950, als Jan Rebel 65 jaar wordt, laat Adam van Vliet het boek ‘Het bouwen van landhuizen naar werken van Jan Rebel’ uitgeven. Hierin is een selectie opgenomen van de mooiste landhuizen. Deze uitgave, in een oplage van 2500 stuks, kent prachtige foto’s met begeleidende teksten dat een goede marketingstunt is voor die tijd die leidde tot nieuwe nationale en internationale opdrachtgevers zoals uit Canada, voormalig Perzië en België.

In 1961 overlijd Jan Rebel 76-jarige leeftijd. Adam van Vliet zet als enige de directie voort en bouwt het bureau verder uit. In de jaren ‘70 krijgt Adam van Vliet assistentie van zijn zoon Thomas van Vliet.

In die periode krijgt het bureau, net als in de jaren ‘60, opdrachten van familieleden en kennissen van voormalige opdrachtgevers. Er komen ook opdrachtgevers omdat ze ‘ergens zo’n mooi landhuis hebben gezien’. In 1976 zet Thomas van Vliet als tweede generatie het architectenbureau voort. Het architectenbureau gebruikt van 1979 t/m 1992 twee verschillende namen, namelijk ‘architectenbureau A. van Vliet en zn’ en ‘architectenbureau Jan Rebel’. Echter, de naam Jan Rebel geniet inmiddels grote bekendheid. Om die reden wordt sinds 1992 alleen nog gewerkt onder de naam ‘architectenbureau Jan Rebel’.

De diversiteit aan opdrachten van architectenbureau Jan Rebel zijn in de loop der jaren toegenomen. Het bouwen van villa’s en landhuizen behoort tot de kernactiviteit maar het opdrachtenpakket kent eveneens in toenemende mate verbouwingen, uitbreidingen en verduurzamen van bestaande Jan Rebel objecten. Daaronder zijn eveneens inbegrepen gemeentelijke- en rijksmonumenten waar onze kennis en ervaring uitstekend wordt toegepast.